paintistanbul&Turkcoat Kongresi’ne Rekor Katılım

Boya Sanayicileri Derneği (Bosad) tarafından Chem Media organizatörlüğünde 5-6 Aralık tarihlerinde düzenlenen 9. Uluslararası paintistanbul & Turkcoat Kongresi ve Sergisi’nde ziyaretçi rekoru kırıldı. İki günün toplamında, 71’i yurt dışından olmak üzere 1425 ziyaretçi kongreye katılım gösterdi. Bu rakam, şimdiye kadar düzenlenen kongreler arasında en yüksek ziyaretçi sayısı olarak kayıtlara geçti.  

Kongre, iki gün boyunca boya sektörünün önde gelen firmalarını, üst düzey yöneticilerini ve alanlarında uzman akademisyenleri ağırladı. İlk gününden itibaren yoğun bir ilgi gören kongrenin açılış konuşmalarını, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TİM Başkan Vekili ve İKMİB Başkanı Adil Pelister, TOBB Kimya Meclis Başkanı Timur Erk, BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, BOSAD Başkan Vekili ve Fuar ve Kongre Çalışma Grubu Başkanı Hakan Ünel, BOSAD Bilim Kurulu Başkanı Ahmet Burhan Özdemir, Artkim Group Kurucu ve CEO’su Cengiz Yaman gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasında, iklim krizi yüzünden sürdürülebilir bir üretimin gerekliliğinin daha da arttığını vurgulayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, paintistanbul&Turkcoat Kongresi’nin boya üreticileri, hammadde tedarikçileri, üniversite, enstitü ve araştırma merkezlerinin yetkililerini, sürdürülebilirlik kriterlerini tartışmak amacıyla buluşturmasının önemine dikkat çekti. Bahçıvan, Boya Sanayicileri Derneği’ni ve yönetim kurulunu bu organizasyona ev sahipliği yapmalarından dolayı kutladı.

TİM Başkan Vekili ve İKMİB Başkanı Adil Pelister ise, kongrenin ana teması olan inovasyon, sürdürülebilirlik, fonksiyonellik, dijitalleşme ve yapay zekânın sadece boya sektörünün değil özelde kimya sektörünün ve genelde de ülkemiz ekonomisinin geleceğini etkileyebilecek hatta şekillendirebilecek kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

“Hep Birlikte Sabır ve Özveriyle Çalışarak Sektörümüzü Daha İyi Yerlere Getirmeye Çalışıyoruz”

BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş pandemiden sonra kongrede yüz yüze gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Kıymetli misafirlerim, 192 milyar dolarlık dünya boya sektörü pazarından aldığımız pay yüzde iki. 1 milyon tona yaklaşan toplam hacmiyle Türk Boya Sektörümüz bugün her koşulda dünyada yerini koruyabilecek bir güce sahip. Bizler hep birlikte sabır ve özveriyle çalışarak sektörümüzü daha iyi yerlere getirmeye çalışıyoruz. Bosad’ın en büyük ölçekli çalışmalarının başında yer alan kongre ve fuar projemizin ilk bölümü olan uluslararası kongremizin açılışını bugün sizlerin de değerli katılımlarınızla gerçekleştiriyoruz. Fuarımız ise 8-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecektir. Bu vesileyle sizleri fuarımıza bekliyoruz” dedi.

BOSAD Başkan Vekili ve Fuar ve Kongre Çalışma Grubu Başkanı Hakan Ünel ise konuşmasında; “Gerçek anlamda uluslararası bir hürriyete sahip kongremizin hedeflerini; Türkiye’yi bölgemizde boya teknolojileri merkezi haline getirmek, üniversite-sanayi ve ilgili diğer kuruluşlar arasında işbirliğini geliştirmek, en güncel teknoloji, trend ve düzenlemelerin tartışıldığı ve takip edildiği bir platform oluşturup boya sektörünün gelişimine öncülük etmek, bir sene fuar bir sene de kongre düzenleyerek sektörümüzün farkındalığına ve bütünlüğüne katkı sağlamak olarak sıralayabiliriz. Değerli dostlar, Avrupa – Asya – Afrika kesişim noktasında faaliyet gösteren sektörümüzün önümüzdeki yıllarda doğru stratejilerle önemi ve potansiyeli daha da artacaktır. Birbirini tamamlayan uluslararası kongre ve fuar döngüsü de bu gelişmenin şüphesiz en önemli temel taşlarından biri olacaktır” ifadelerini kullandı.

İnovasyon, Sürdürülebilirlik, Fonksiyonellik Gibi Konularla Sektörün Geleceğini Şekillendirmeyi Hedefliyor

Kongrenin organizatörlüğünü üstlenen Artkim Group’un Kurucusu ve CEO’su Cengiz Yaman, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında böyle bir bilimsel kongrede yer almanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Yaman; “paintistanbul&Turkcoat Kongresi, inovasyon, sürdürülebilirlik, fonksiyonellik gibi konularla sektörün geleceğini şekillendirmeyi hedeflemektedir. Gündemin ve teknolojilerin baş döndürücü hızla ilerlediği günümüz dünyasında, sektörün her sene böylesine kapsamlı etkinliklerle bir araya gelmesinin son derece olumlu olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kongre, Üniversite ve Sanayi İşbirliğine Katkı Sağladı

“Akıllı ve Sürdürülebilir Bir Geleceğe Doğru” mottosu ile yola çıkan kongre iki gün boyunca inovasyon, sürdürülebilirlik, fonksiyonellik, dijitalleşme, yapay zeka gibi konu başlıklarıyla sektörü ileri taşıyacak konularda sunumlara, konuşmalara ev sahipliği yaptı. Bilimin, endüstriyel pratiklerle sinerjisinin verimli bir örneği olan paintistanbul&Turkcoat Kongresi, boya sektörünün gelişimi açısından önemli bir katkı sağladı.

Green Park Pendik Hotel’de Turkcoat ve paintistanbul olarak iki salonda düzenlenen programda toplamda; beş özel konuşma, on iki oturum, dört ticari sunum ve bir panel gerçekleşti.  Kongre programı, Özel Konuşmacı olarak kongreye katılım gösteren Eva Eğitim ve Araştırma Danışmanlığı’ndan Mustafa Tunçgenç’in “Türk Boya Sanayisinin Tarihi ve Bugünü” konulu konuşması ile başladı. Boya ve kimya sektörleri profesyonelleri gerçekleşen oturum, sunum ve konuşmaları ilgi ile takip etti. Katılımcı ve ziyaretçiler ayrıca, poster sunum alanında sergilenen 49 poster bildirisini inceleme fırsatı da buldular.

Alanında Uzman Akademisyenler Davetli Konuşmacı Olarak Yer Aldı

İki gün boyunca kongrede çok değerli akademisyenler de konuşmalar gerçekleştirdi. Kongrenin ilk gününde, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu; “Işınımsal Soğuk Kaplamalar İklim Değişikliği Mücadele Edebilir mi?” konu başlığında son derece önemli bir sunum yaptı. İkinci günde ise alanlarında uzman akademisyenler olan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nergis Arsu ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Yılgör davetli konuşmacılar olarak programda yer aldı.

paintistanbul TURKCOAT kongresi

Sürdürülebilirlik, İnovasyon ve Ar-Ge Kritik Önem Taşıyor

İkinci günü de oturum ve sunumlarla son derece yoğun bir şekilde gerçekleşen programda, DYO İnşaat Boyaları Teknik Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan’ın moderatörlüğünü yaptığı ve sektörün önde gelen yöneticilerinin ve uzmanlarının yer aldığı bir panel de düzenlendi.   “Boya Sektöründe Sürdürülebilir Yenilikçi Yaklaşımlar” başlıklı panelde Kayalar Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kenan Kayalar, DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü Mutlu Uysal, BASF Türk Genel Müdür- Türkiye Azerbaycan-Gürcistan Ülke Grubu Başkanı Tolga Demirözü, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu, Eva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Engin Çörüşlü; boya sektörünün geleceğini tüm yönleriyle değerlendirdi.

Küresel boya pazarının günümüzdeki hacmi hakkında bilgiler veren Şerefhan, uluslararası standartlardaki üretim kalitesiyle Türkiye Boya Sanayinin, global boya pazarında şu an aldığı yüzde 2’lik paydan çok daha fazlasını almayı hak ettiğini vurguladı. Şerefhan, bu payın artırılmasının ülkemizdeki boya sanayi aktörlerinin görevi olduğunu belirtti.

BASF olarak mottolarının 2014 yılında “Sürdürülebilir Gelecek için Kimya Yaratıyoruz” olarak belirlediklerini belirten BASF Türk Genel Müdür- Türkiye Azerbaycan-Gürcistan Ülke Grubu Başkanı Tolga Demirözü, sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdikleri projeler ve yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Eva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Engin Çörüşlü, Ar-Ge’nin, boya sektöründeki rolü ve etkisi hakkında bilgi verdi ve Ar-Ge faaliyetlerine önem vermeyen firmaların günümüzde varlığını sürdürmesinin imkansız olduğunu belirtti. Çörüşlü, Ar-Ge’nin farklı bir konumda olduğuna ve şirketin diğer bölümlerinden daha yüksek değer yaratma potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.

Ar-Ge merkezlerinde farklı disiplinleri çalıştırarak ve bunların arasındaki iletişim ve korelasyonu ortaya çıkararak çok daha farklı yeni fikirlerin üretilmesine imkan sağlayabildiklerini belirten DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü Mutlu Uysal, geliştirdikleri inovatif ürünler hakkında bilgi verdi.

Ülkemizdeki Ar-Ge faaliyetlerini niteliksel ve niceliksel olarak yurt dışıyla kıyaslayan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu, Türkiye’nin bu alanda kendisini geliştirmesinin gerekliliğini vurguladı. Menceloğlu, ülkemizdeki kimya sanayinin, özellikle doktora seviyesindeki personele ve daha fazla maddi kaynağa ihtiyacı olduğunu belirtti.

Türkiye’deki boya sanayinin ihracat anlamında daha aktif olmasının gerekliliğine dikkat çeken Kayalar Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kenan Kayalar, özellikle gelişmiş ülkelere yapılacak satışlar için küresel regülasyonlara ivedilikle uyum sağlanmasının bir şart olduğunu hatırlattı. Kayalar, Türkiye’deki boya sanayinin yeni ürün ve teknolojiler geliştirerek dünya boya pazarındaki ağırlığını ve etkisini yükseltebilecek kapasitede olduğuna inandığını söyledi.

Kongre Rekor Bir Katılımla Sona Erdi

İki gün boyunca yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcı ve ziyaretçilerle boya sektörünün nabzını tutan paintistanbul & Turkcoat Kongresi beklenenin üstünde rekor bir katılım ile sona erdi. İki yılda bir düzenlenecek olan kongre; boya sektörünün geleceğine ışık tutmaya devam edecek.